Lepo ja levon tarve

Moni meistä huomaa elävänsä Suomessa pakostakin osin vuodenaikojen kierron mukaan. Saattaa olla, että syksyllä ja talvella pimeyden keskellä energia tuntuu vähäisemmältä, kuin kevään edetessä ja kesän lämpiminä iltoina.

Tässä suorituskeskeisessä yhteiskunnassa tuntuu, että erityisesti Suomen lyhyttä kesää on pakko suorittaa: valoisia päiviä, viikonloppuja ja lomaviikkoja on niin vähän, että monesti kalenteri tuntuu täyttyvän kesän osalta jo ennen kuin kevät ehtii kunnolla alkaakaan. Tuntuu, että kesällä pitää ehtiä tehdä, nähdä ja kokea kaikki ennen kuin se loppuu.

Olemme tänä keväänä ja kesänä vaalineet omaa lepoa ja rauhaamme. Palautumisen mahdollisuuksista on tullut merkittäviä ja tärkeitä. Palautuminen ja lepo eivät kuitenkaan ole jotain sellaista, jota voisi tehdä kausittain varastoon esimerkiksi lepäämällä vain talviaikaan ja niin sanotusti painamalla täysillä lopun vuotta: ne tarvitsevat tasapainoa ja säännöllisyyttä siinä missä mikä tahansa muukin hyvinvointiamme lisäävä tekijä, kuten joogaharjoitus.

Joogaharjoitus voi tuoda sekä lepoa ja palautumista sekä myös lisätä energiaa ja aktiivisuutta päiviimme. Tämä kaikki riippuu siitä, millaisen harjoituksen valitsemme tehdä. Valittava harjoitus kannattaa miettiä omia sen hetkisiä tarpeita ja resursseja kuunnellen: tarvitsenko tänään lisää energiaa vai enemmän lepoa ja rauhaa?

Useissa perinteissä ajatellaan, että harjoituksen tahdin ja kierron voisi olla hyvä seurata osin vuodenaikojen rytmiä: syksyllä ja talvella käännymme sisäänpäin rauhallisempaan, yinjoogan-tapaiseen harjoitukseen, siinä missä kevättä ja kesää kohden lähdemme lämmittelemään dynaamisemmalla harjoituksella kuten flow-joogalla. Mikäli tällainen kierto palvelee sinun harjoitteluasi, on tämä yksi hyvä esimerkki siitä, minkä tyyppisten harjoitusten pariin voi milloinkin hakeutua. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä myös jo mainittu tasapaino: aktiivinen ja touhukas kesä saattaa vaatia tasapainon ylläpitämiseksi rinnalleen enemmän lepoa ja palautumista. Tunnin laituri-flown sijaan 20 minuutin meditaatio järven rannassa saattaa palvella tasapainon säilymistä joskus jopa paremmin.

Olipa harjoituksessasi kyse sitten enemmän levon ja palautumisen tai oman itsen fyysisestä haastamisesta, toivomme, että joogaharjoitus olisi monissa eri muodoissaan kanssasi tänä kesänä.

Emmi & Tiia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: